söndag 12 februari 2012

Ny projekt

Jag har som skoluppgift att sticka en tröja, och har jobbat hårt för att komma på en rolig idé. Till slut hittade jag en kul tröja på Ravelry som gav mig inspiration. Jag ska alltså sticka en Laika-tröja!

Så jag började med att ta en bild på Laika:


Sedan ritade jag en förstorad Laika:


Jag ska nog försöka förbättra bilden lite idag, är inte helt nöjd med nosen/munnen. Och sen vet jag inte hur jag ska få med hennes fina man runt halsen. Kanske får skippa det, så som jag har gjort nu.

Det blir nog enklast att först sticka en tröja och sen sy på bilden. Då tänker jag antagligen ta en kopia men kopiatorn på tröjan/skanna den för att rita mönstret så att det blir rätt. Om jag inte hittar en bra webbsida där man kan skriva ut mönsterpapper som matchar stickytan. Nån som fattar vad jag menar? Stickade maskor är ju inte lika långa på höjden som i bredden, och ritar man mönstret på vanlig rutig papper så blir det konstigt när man stickar. Nåja, ni invigda vet ju det. 

Nästa fas blir att köpa garn, sticka provlapp och rita mönster för tröjan och göra beräkningarna. Detta kunde vara enkelt om det inte var så att vi måste sticka åtminstone nåt med stickmaskin, och jag har inte blivit kompis med maskinen än. Dvs det går inte alls. Suck för stickmaskinen. Det kunde vara kul, men vi har för stora grupper i skolan och för få lektioner, så läraren hinner aldrig hjälpa alla som behöver hjälp. Så förra gången t.ex. kom jag inte i gång alls för det bara krånglade och jag tappade maskorna hela tiden, och hann inte få nåt hjälp för att få veta varför det hände. Frustrerande!

Men det känns ändå kul att sticka en Laika-tröja, än så länge åtminstone!

5 kommentarer:

 1. underbart projekt! finaste finfina laika!

  SvaraRadera
 2. Ja, visst förtjänar hon få vara på mattes tröja!

  SvaraRadera
 3. Paula, vad/var studerar du nu?

  SvaraRadera
 4. Hej Alexandra! Jag läser till textillärare vid universitetet här i Helsinki.

  SvaraRadera
 5. Se hamelanka on ostettu Savonlinnasta ja on paikallisen käsityöläisen lankaa. Tuohon hameeseen käy mikä tahansa ohuehko (Nalle-paksuinen) lanka. Ohjeessa oli jokin Dropsin lanka.

  SvaraRadera